Tort-pierwszy ząbek

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt upiec z podanych składników, w temp. 200* przez 45 minut. Ciasto podzielić na 3 krążki, nasączyć dowolnym płynem. Karmel i margarynę podgrzewamy, aż składniki się dobrze rozpuszczą. Zdejmujemy z gazu, szybko ucieramy na jednolitą masę i wykładamy na tort. Śmietanę ubijamy i dodajemy śnieżkę w proszku i wykładamy połowę na ostudzony karmel, przykrywamy plackiem biszkoptowym. Drugą połowę masy wykładamy na środkowy płat i wstawiamy do lodówki. Rozpuszczamy galaretkę i tężejącą wylewamy na śmietanową masę,a gdy zacznie się ścinać przykrywamy ostatnim plackiem tortu. Schładzamy dobrze i wycinamy pożądany kształt. Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami wody, przekładamy do miski, stopniowo dodajemy cukier puder, aż masa zacznie gęstnieć, ale jeszcze będzie lepka. Rozwałkowujemy na naoliwionym blacie. Masę przekładamy na obsmarowany kremem, lub dżemem tort i lekko dociskamy. Zdobimy w/g własnego upodobania i schładzamy w lodówce. Smacznego.

Składniki

  • Biszkopt:6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach waniliowy
  • Krem:
  • 0,5 l śmietanki kremówki
  • bita śmietana w proszku o smaku malinowym
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka karmelu
  • 120 gram margaryny
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • Masa marshmallows:
  • została zaczerpnięta z kotlet.tv
  • 270 gram pianek jo jo
  • 3 łyżki wody
  • ok.600 gram cukier puder

Podobne przepisy do Tort-pierwszy ząbek