Tort Szwarcwaldzki

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto : Czekoladę topimy i miksujemy z masłem na puszek, następnie dodajemy żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną piane, następnie białka mieszamy z masą czekoladową. Całość przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 30 min. Po upieczeniu i ostygnięciu kroimy na dwie części i każdą z nich nasączamy alkoholem (ja użyłam nalewki wiśniowej).

Ubić śmietanę pod koniec dodać 2x śmietana fix i 2x śmietanę w proszku. Jedną warstwę tortu posmarować najpierw dżemem następnie bitą śmietana (należy pamiętać, że bita śmietana potrzebna jest nam także do dekoracji)i przykryć drugim plackiem. Górę i boki posmarować obficie bitą śmietaną i udekorować jak na zdjęciu.

Masa: Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia dodajemy 2 śmietana fix i 2 śmietany w proszku ubijamy aż będzie sztywna

Składniki

  • Ciasto:
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 6 dużych jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g mąki
  • Masa:
  • 2 x 375 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 x śmietana fix
  • 2 x śmietana w proszku
  • Powidło lub dżem wiśniowy
  • Dekoracja:
  • Wiśnie kandyzowane
  • Starta gorzka czekolada
  • Pokruszone orzechy laskowe + płatki czekoladowe

Podobne przepisy do Tort Szwarcwaldzki