Ciasto : Czekoladę topimy i miksujemy z masłem na puszek, następnie dodajemy żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną piane, następnie białka mieszamy z masą czekoladową. Całość przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 30 min. Po upieczeniu i ostygnięciu kroimy na dwie części i każdą z nich nasączamy alkoholem (ja użyłam nalewki wiśniowej).
Ubić śmietanę pod koniec dodać 2x śmietana fix i 2x śmietanę w proszku. Jedną warstwę tortu posmarować najpierw dżemem następnie bitą śmietana (należy pamiętać, że bita śmietana potrzebna jest nam także do dekoracji)i przykryć drugim plackiem. Górę i boki posmarować obficie bitą śmietaną i udekorować jak na zdjęciu.
Masa: Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia dodajemy 2 śmietana fix i 2 śmietany w proszku ubijamy aż będzie sztywna