Tort WĄŻ

Reklama

Opis przygotowania

1. rozpuścic galaretki w szklance wody każdą i wylac na płaską blachę by stężały
2. jaja ubic z cukrem do białości, dodac przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie połączyc – upiec dwa biszkopty w średnich tortownicach z kominem
3. śmietanę kremówkę ubic, dodac przesiany cukier puder i usztywnic namoczoną wcześniej, rozpuszczoną żelatyną
4. masło utrzec do białości, stopniowo dodając cukier puder, pod koniec ucierania wlac kilka kropli olejku śmietankowego
5. upieczone biszkopty przeciac na pół i wykrawając ułożyc na kształt węża ( patrz na zdjęcie)
6. biszkopty nasączyc sokiem i przełożyc kremem śmietankowym
7. kremem maślanym bardzo starannie i dokładnie obsmarowac cały tort
8. węża udekorowac galaretką pociętą w romby oraz pisakami tortowymi;)

Składniki

  • Na biszkopty:12 jajek
  • 36 dkg cukru
  • 36 dkg mąki pszennej
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • Krem wewnętrzny:
  • o,5 l śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • Krem zewnętrzny:
  • 0,5 kg masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel olejku śmietankowego
  • Dowolny sok do nasączenia biszkoptów (ja użyłam ananasowego)
  • galaretka zielona
  • galaretka czerwona
  • ewentualnie czarny pisak tortowy

Podobne przepisy do Tort WĄŻ