Świąteczny deser jaglany dla Pyzy

Reklama

Opis przygotowania

Kaszę jaglaną opłukać na sicie zimną wodą i przelać wrzątkiem,by pozbyć się goryczki.
Małe naczynie do zapiekania posmarować masłem i posypać bułką tartą.
Kaszę jaglaną zalać mlekiem,wsypać łyżkę cukru,cukier waniliowy i dodać łyżkę masła.Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok.15-20 minut,aż kasza wchłonie cały płyn.W trakcie gotowania co jakiś czas mieszać.
W trakcie gotowania kaszy obrać banany,pokroić w ćwierć plastry lub kostkę.Skropić sokiem z cytryny i posypać łyżką cukru.Truskawki w cienkie plasterki (jedną zostawić do dekoracji).Jabłko obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Na dnie naczynia do zapiekania rozłożyć plasterki jabłka.Rozsmarować połowę kaszy jaglanej.Następną warstwę stanowią pokrojone w plasterki truskawki a na nich warstwa bananów i znów kasza jaglana.Mocno docisnąć wierzch,by warstwy się połączyły.Na powierzchni poukładać wiórki masła i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok.25-30 minut.
Po wyjęciu polać śmietaną,posypać dookoła cynamonem.Na środku ozdobić pokrojoną truskawką.Brzegi udekorować muesli truskawkowym.
Podawać po kilku minutach (lepiej się kroi).Można jeść na gorąco i na zimno.Kto nie próbował kaszy jaglanej z owocami niech spróbuje.Z pewnością będzie do niej wracał,tak jak ja gdy wypróbowałam ją po raz pierwszy.

Składniki

  • 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3-4 łyżki masła prawdziwego
  • 25 dag świeżych truskawek
  • 40 dag bananów (ok.3 małe sztuki)
  • sok z 1/4 cytryny
  • bułka tarta do posypania formy
  • 3 łyżki śmietany do zup Piątnica
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki muesli z truskawkami i kawałkami czekolady
  • 1 jabłko

Podobne przepisy do Świąteczny deser jaglany dla Pyzy