Tort z Konfiturą Wiśniową

Reklama

Opis przygotowania

► Masa serowa : Ser mascarpone utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem na puszystą masę. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym na sztywno. Konfitury lekko podgrzać i zmiksować na gładką masę / podzielić na dwie części /.

► Połową konfitury posmarować pierwszy krążek biszkoptu ( spód tortu ) i obłożyć masą serową, ostrożnie wciskając połówki wiśni w krem, następnie przykryć drugim krążkiem i wierzch posmarować drugą zachowaną częścią konfitury.

► Przygotowaną ubitą na sztywno śmietaną posmarować boki tortu a resztę przełożyć do szprycy z ozdobną końcówką i ozdobić wierzch tortu. Posypać wiórkami czekoladowymi.

Składniki

  • Biszkopt gotowy ( opakowanie 3 spody )200 gr. Konfitury wiśniowej
  • 400 gr. Wiśni z kompotu ( odsączyć i przekroić wzdłuż na pół )
  • MASA SEROWA
  • 400 gr. Sera mascarpone
  • 2 Żółtka
  • 75 gr. Cukru pudru
  • DODATKOWO
  • 250 ml Śmietany kremówki
  • 1 Cukier wanilinowy
  • Wiórki czekoladowe do posypania

Podobne przepisy do Tort z Konfiturą Wiśniową