Tortilla z ziemniakami i cebulą

Reklama

Opis przygotowania

Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę, posól i usmaż na głębokim oleju. Wyłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz. Na patelni zeszklij cebulę. W osobnym naczyniu upieczone ziemniaki połącz z cebulą i jajkami, popieprz. Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni i usmaż omlet z obydwu stron. Wyłóż na talerz, posyp oregano i pokrój w trójkąty.

Gotową Tortillę możesz zjeść ze wszystkim, zarówno z surówką jak i mięsem lub po prostu polaną ketchupem.

W Hiszpanii danie to nazwane jest posiłkiem biednych, ponieważ nie jest ono zbyt kosztowne, w końcu to tylko: ziemniaki, jajka i cebula. Jeżeli ktoś nie lubi cebuli, może również zrobić Tortillę z samymi ziemniakami.

¡Que aproveche!

Tip: Aby odwrócić omlet najlepiej użyj płytkiego talerza lub przykrywki!

Składniki

  • NA JEDNĄ PORCJĘ:2 ziemniaki średniej wielkości
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • ok. 200 ml oliwy lub oleju do smażenia

Podobne przepisy do Tortilla z ziemniakami i cebulą