Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę, posól i usmaż na głębokim oleju. Wyłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz. Na patelni zeszklij cebulę. W osobnym naczyniu upieczone ziemniaki połącz z cebulą i jajkami, popieprz. Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni i usmaż omlet z obydwu stron. Wyłóż na talerz, posyp oregano i pokrój w trójkąty.
Gotową Tortillę możesz zjeść ze wszystkim, zarówno z surówką jak i mięsem lub po prostu polaną ketchupem.
W Hiszpanii danie to nazwane jest posiłkiem biednych, ponieważ nie jest ono zbyt kosztowne, w końcu to tylko: ziemniaki, jajka i cebula. Jeżeli ktoś nie lubi cebuli, może również zrobić Tortillę z samymi ziemniakami.
¡Que aproveche!
Tip: Aby odwrócić omlet najlepiej użyj płytkiego talerza lub przykrywki!