Tradycyjne gofry

Reklama

Opis przygotowania

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy i po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do utartej masy wraz z mlekiem.Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać płynny miód. Gofrownicę rozgrzać i natłuścić olejem. Nakładać porcje ciasta i piec na złoty kolor.
Do schłodzonego mleka wsypać śnieżkę i ubijać ok 4-5 minut aż powstanie gęsta bita śmietana.
Gotową śmietaną udekorować gofry.

Składniki

  • 25 dkg masła15 dkg cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 50 dkg mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • szczypta soli
  • olej do gofrownicy
  • szklanka mleka
  • bita śmietana np śnieżka

Podobne przepisy do Tradycyjne gofry