Tradycyjne oponki z serem

Reklama

Opis przygotowania

Do duzej miski przesiac mąki, proszek, cukier waniliowy, cukru pudru, biały ser, jajko.
Wszystko dokładnie wyrobic, aby niebylo grudek i ciasto rozwałkowac na posypanej mąką stolnicy na grubosc ok. 5mm.
Za pomoca szklanki wykroic z ciasta okręgi.
Na srodku kazdego zrobic otwor kieliszkiem do wodki.
Na patelni rozgrzac olej. Powinno byc trochę więcej aby oponki w pływały. Smazyc z kazdej strony na złoty kolor. Następnie odkładac na talerze wyłozone ręcznikami papierowymi aby osączyc tłuszczu. Gdy oponki ostygną, posypac wszystkie delikatnie cukrem pudrem.

Składniki

  • 3 szkl mąki tortowejpół szkl cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 250g sera białego
  • 2 zółtka i 1 całe jajko
  • Olej do smazenia

Podobne przepisy do Tradycyjne oponki z serem