Truskawki balsamico

Reklama

Opis przygotowania

Truskawki trzeba opłukać i dobrze osączyć a potem usunąć szypułki. Każdy owoc przekroić na pół albo na ćwiartki. Zasypać cukrem i skropić octem balsamicznym, delikatnie wymieszać, wstawić do lodówki na ok. 30 min.. Schłodzone owoce przełożyć do pucharków albo kompotierek, na wierzch dodać po łyżce jogurtu i polać miodem. Balsamico cudownie wydobywa i podkreśla słodycz oraz smak owoców.

Składniki

  • ok. 0,5 kg truskawek3-4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki dobrej jakości octu balsamicznego (im starszy tym lepiej)
  • 4-8 łyżek gęstego jogurtu naturalnego (po 1-2 na porcję)
  • 4 łyżeczki miodu (ja użyłam akacjowego)

Podobne przepisy do Truskawki balsamico