Jagły z owocami

Reklama

Opis przygotowania

Kaszę płuczemy na sicie, zalewamy mlekiem, dodajemy szczyptę soli i cukier waniliowy, gotujemy na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn (ok.15-20 min.). Wiśnie płuczemy, drylujemy, posypujemy w rondelku cukrem i cynamonem, dodajemy ok. 0,5 szkl. wody i gotujemy na małym ogniu ok.5 min.. Dodajemy obrane, pokrojone na ósemki jabłka, gotujemy jeszcze 2-3 min.. Mąkę rozprowadzamy w 3 łyżkach zimnej wody, dodajemy do owoców, mieszamy aż się zagotuje. Podajemy układając na talerzu kopczyki z kaszy i polewając dookoła sosem z owocami.

Składniki

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej1 szklanka mleka
  • 1 opak. cukru waniliowego 16g
  • 25 dkg wiśni
  • 2 małe jabłka
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego Demerara
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (mąki kartoflanej)
  • szczypta soli

Podobne przepisy do Jagły z owocami