Truskawkowe szaleństwo!

Reklama

Opis przygotowania

Wszystko będziemy przygotowywać w szklance. Wybij jajko i rozprowadź je z cukrem waniliowym. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i masło – dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na samym końcu wymieszaj z mlekiem – gęstość tak jak wspomniałam, powinna być zbliżona do gęstej śmietany.

Rozgrzej patelnię teflonową (taka będzie najlepsza, aby nie używać oliwy). Wylej na nią przygotowane ciasto. Placek piec z obydwu stron. W międzyczasie przygotuj truskawki, ugnieć lub pokrój je i połącz z cukrem (ilość według uznania).

Gotowy, jeszcze ciepły placek złóż na pół. Wewnątrz na jednej połowie rozłóż truskawki, polej je bitą śmietaną i przykryj druga połową. Posyp cukrem pudrem i udekoruj listkiem mięty. Teraz już tylko pozostaje Ci rozkoszować się jego smakiem. Przepysznego!

Tip: Jeżeli uznasz, że jakiegoś składnika jest za mało – śmiało dodaj co uważasz. Ja zawsze robię to na wyczucie, dlatego tak trudno było mi dokładnie sprecyzować ile dokładnie używam składników.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:1 jajko
  • ok. 4 - 5 łyżki mleka
  • ok. 3 - 4 łyżki mąki (tak, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany)
  • pół łyżeczki płaskiej masła
  • odrobina cukru waniliowego
  • odrobina proszku do pieczenia
  • DODATKI:
  • bita śmietana
  • truskawki
  • cukier
  • cukier puder
  • mięta do dekoracji

Podobne przepisy do Truskawkowe szaleństwo!