Truskawkowo – rumowa fantazja murzynka

Reklama

Opis przygotowania

PRZYGOTOWANIE:

Mleko wymieszać z jajkiem, olejem i dżemem. Miksując dodawać resztę składników przeznaczonych na ciasto. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przekroić na dwie warstwy. Truskawki posypać cukrem i odstawić, aż się rozmrożą. Zagotować i co jakiś czas mieszając chwilę pogotować. Gorące zmiksować, wsypać żelatynę, rozpuścić. lekko przestudzić. Serek zmiksować z jogurtem i powoli dodawać mus truskawkowy. Wylać na pierwszą warstwę murzynka, posypać kuleczkami czekoladowymi i przykryć drugą. Wstawić do lodówki. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Składniki

  • na ciasto:1,75 szklanki mąki pszennej (o pojemności 250 ml)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 przyprawa do piernika
  • na masę:
  • 0,5 kg mrożonych truskawek ( w sezonie świeżych)
  • 4-5 łyżek cukru-płaskich
  • 45 dag serka naturalnego gęstego (ja użyłam serka naturalnego Turek)
  • 20 dag jogurtu naturalnego bez cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • rum (ja użyłam w ilości 3 nakrętek od butelki)
  • 1/3 szklanki kuleczek zbożowych o smaku czekoladowym (np.Chocapic)
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy

Podobne przepisy do Truskawkowo – rumowa fantazja murzynka