Ucierany jabłecznik

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Żółtka jajek utrzeć z cukrem i margaryną dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i na koniec pianę z białek, ciasto podzielić na połowę do jednej części dodać kakao.
Niedużą formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wylać jedną część ciasta, wyłożyć na nie całe nadzienie jabłkowe i przykryć druga częścią ciasta.
Piec w temp. 200st około 40 min.
Po upieczeniu można polać polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem.

Nadzienie z jabłek :
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, odlać nadmiar soku i przesmażyć na maśle, dodać cynamon oraz cukier około 4-5 łyżek (ilość cukru zależy od kwaśności jabłek), na koniec dodać kaszkę manną i ostudzić.

Składniki

  • ciasto:35 dag mąki pszennej
  • 20 dag cukru
  • 25 dag margaryny
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • cukier
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kaszki manna

Podobne przepisy do Ucierany jabłecznik