Udka w Cytrynowo – Miodowej Marynacie

Reklama

Opis przygotowania

► Połowę cytryny pokroić w plastry z drugiej połowy wycisnąć sok, wlać do garnuszka, dodać masło, miód, czosnek w proszku, podgrzać, dokładnie wymieszać i odstawić.

► Udka kurczaka ( bez skóry ) podzielić na dwie części: podudzia ( tzw. pałeczki ) i pozostała część, następnie przyprawić solą, pieprzem, papryką, podsmażyć na oleju i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

► Ziemniaki obrać, umyć, przepołowić i na tłuszczu ( około 2 minuty ) ze wszystkich stron obsmażyć, przyprawić, dodać do kurczaka, obłożyć plasterkami cytryny i polać mieszanką cytrynowo – miodową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 – 50 minut w 200C / Termoobieg /.

► Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie 8 – 10 minut, odsączyć i 5 minut przed końcem pieczenia dodać do kurczaka, gotowe danie przyprawić pieprzem.

Składniki

  • 4 Udka z kurczaka ( bez skóry )600 g Młodych małych ziemniaków
  • 200 g Fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
  • 2 Łyżki oleju
  • 1 Cytryna
  • 4 Łyżki miodu
  • 25 g Masła
  • ½ Łyżeczki czosnku ( w proszku )
  • Przyprawy: Sól / Pieprz / Papryka słodka

Podobne przepisy do Udka w Cytrynowo – Miodowej Marynacie