► Połowę cytryny pokroić w plastry z drugiej połowy wycisnąć sok, wlać do garnuszka, dodać masło, miód, czosnek w proszku, podgrzać, dokładnie wymieszać i odstawić.
► Udka kurczaka ( bez skóry ) podzielić na dwie części: podudzia ( tzw. pałeczki ) i pozostała część, następnie przyprawić solą, pieprzem, papryką, podsmażyć na oleju i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
► Ziemniaki obrać, umyć, przepołowić i na tłuszczu ( około 2 minuty ) ze wszystkich stron obsmażyć, przyprawić, dodać do kurczaka, obłożyć plasterkami cytryny i polać mieszanką cytrynowo – miodową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 – 50 minut w 200C / Termoobieg /.
► Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie 8 – 10 minut, odsączyć i 5 minut przed końcem pieczenia dodać do kurczaka, gotowe danie przyprawić pieprzem.