Udka w Fit-potrawce

Reklama

Opis przygotowania

Mięso opłukać i osuszyć.Osolić z obu stron i obficie oprószyć pieprzem ziołowym.
Na patelni rozpuścić masło i wlać olej.
Mięso panierować w samej mące i smażyć na ciemnozłoty kolor z obu stron.
Cukinie opłukać.Marchewki i pietruszki wyszorować lub oskrobać.Wszystkie warzywa pokroić w słupki (cukinie ze skórką).Cebulkę pokroić w kosteczkę.
Wrzucić rozdrobnione warzywka do kurczaka na patelnię i podlać szklanką gorącej wody.Wrzucić kostkę rosołową i wsypać zupkę fit kapuścianą.Wymieszać.Oprószyć czosnkiem,papryką i gałką muszkatołową.Dusić ok.45 minut, co pewien czas mieszając i uzupełniając płyn, który się wygotował.
Nie trzeba niczym zagęszczać potrawki-wystarczy zupka kapuściana i rozgotowana mąka,którą panierowaliśmy mięso.Potrawka jest smaczna i można ją podać np. z ryżem i ogórkiem małosolnym.

Składniki

  • 4 małe udziki z kurczaka2 malutkie młode cukinie
  • 5 młodych marchewek
  • 5 młodych korzeni pietruszki
  • 1 młoda cebulka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 szczypty czosnku granulowanego
  • 1 szczypta papryki czerwonej słodkiej w proszku
  • 1 zupka Fit kapuściana
  • 1 kostka bulionowa drobiowa
  • ok.5 dag masła prawdziwego
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz ziołowy
  • ew. ryż na sypko

Podobne przepisy do Udka w Fit-potrawce