Pomidorki umyć,odcedzić na cedzaku.W międzyczasie
wlać do garnka 5 szklanek wody,szklankę octu 10%
dodać 3 listki laurowe,4 ziarna ziela angielskiego,dodać pół łyżeczki od hebaty soli,
9 łyżeczek cukru.Zagotować.Na dno każdego słoika
wsypać szczyptę ziaren gorczycy,włożyć obrany
ząbek czosnku 1 liść laurowy,2 ziarna ziela
angielskiego.Ułożyć pomidorki dodać kwiatostan
kopru ogrodowego 2-3 gałązki.Uzupełnić sloiki
gorącą zalewą do wys.2 mm od brzegu słoika.Dobrać
wielkością garnek aby słoiki były zanurzone min.
do 3/4 wysokości,na dno garnka włożyć ściereczkę,
wstawić słoiki do garnka,gotować na małym gazie.
Od momentu rozpoczęcia wrzenia gotować maksymalnie
5 minut.Dłużej pomidorki albo się rozgotują,albo
popękają.Słoiki ustawić do ostygnięcia dnem do góry.
z 1 kg.pomidorków wyszły 3 półlitrowe słoiki.
Do spożycia nadają się po 3-tygodniach.