Udka z kurczaka w cebulce

Reklama

Opis przygotowania

Z mięsa ostrożnie usunąć kości, tak aby powstał nam jeden płat mięsa razem ze skórą, który delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić na noc (przyprawa do sałatek może zdziwić, ale polecam bo to jest bardzo fajna mieszanka ziół posiada też w swoim składzie sól ). Mięso kłaść na gorącą patelnię skórą do dołu i usmażyć na złoty kolor z dwóch stron, podsmażone mięso przykryć warstwą cebuli, podlać winem i razem dusić jeszcze kilka minut, aż cebula zmięknie, a wino odparuje. Można cebulę dodatkowo posolić, ale słodkość wina i przyprawy w tłuszczu z pod smażenia mięsa jej wystarczą.

Składniki

  • 5 udek z kurczaka tylko góry 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 opakowania przyprawy do sałatek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 2 cebule-duże
  • 50 ml czerwonego wina

Podobne przepisy do Udka z kurczaka w cebulce