Udka z ryżem

Reklama

Opis przygotowania

Udka umyć, osuszyć i natrzeć wszystkimi przyprawami oprócz kostki czosnkowej.
Odstawić na około godzinę.
Po tym czasie udka ułożyć na blaszce, po wierzchu skruszyć kostkę czosnkową.
Blachę z udami wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 50-55 minut.
W czasie jak pieką się uda ugotować ryż. W garnku zagotować wodę z solą. Włożyć saszetki i gotować na małym ogniu 10 minut.
Następnie odlać wodę, rozciąć saszetki, wrzucić ryż do garnka, przykryć pokrywką i odstawić do uparowania najlepiej pod kołdrę na 20 minut.
Gdy uda się upieką a ryż uparuje i będzie bardzo sypki nałożyć na talerze i podawać z dowolną surówką.

Składniki

  • 4 udka z kurczaka2 łyżki przyprawy do kurczaka po węgiersku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 kostka czosnkowa
  • 4 saszetki ryżu tri coloro
  • 4 litry wody
  • 1 łyżeczka soli

Podobne przepisy do Udka z ryżem