Wodę na klopsiki wlać do garnka, wrzucić kostki i zagotować.
Mięso umyć i zmielić razem z jedną cebulą.
Dodać jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i czosnek i wyrobić masę.
Formować malutkie kulki i wrzucać na gotujący się bulion.
Gotować około 5-6 minut, wyjąc klopsiki z wywaru.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki, paprykę i cebulę i smażyć około 6-7 minut.
Dodać koncentrat pomidorowy, sos spaghetti i pozostałe przyprawy i dusić od czasu do czasu mieszając 3-4 minuty.
Do sosu wrzucić klopsiki, wymieszać i zagotować.
Ugotować makaron według przepisu, odcedzić, wrzucić go do dużego garnka, następnie wlać sos z klopsikami i wymieszać.
Danie nakładać na talerze i posypać natką pietruszki.