Pulpettino spaghettino

Reklama

Opis przygotowania

Wodę na klopsiki wlać do garnka, wrzucić kostki i zagotować.
Mięso umyć i zmielić razem z jedną cebulą.
Dodać jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i czosnek i wyrobić masę.
Formować malutkie kulki i wrzucać na gotujący się bulion.
Gotować około 5-6 minut, wyjąc klopsiki z wywaru.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki, paprykę i cebulę i smażyć około 6-7 minut.
Dodać koncentrat pomidorowy, sos spaghetti i pozostałe przyprawy i dusić od czasu do czasu mieszając 3-4 minuty.
Do sosu wrzucić klopsiki, wymieszać i zagotować.
Ugotować makaron według przepisu, odcedzić, wrzucić go do dużego garnka, następnie wlać sos z klopsikami i wymieszać.
Danie nakładać na talerze i posypać natką pietruszki.

Składniki

  • na klopsiki:400 g szynki wieprzowej świeżej
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 4 szczypty soli
  • 3 szczypty pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 l wody
  • 2 kostki rosołowe
  • na sos:
  • 1 czerwona papryka
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 300 g sosu spaghetti
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka przyprawy do dań kuchni włoskiej
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka przyprawy maggi
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oleju
  • 1 paczka makaronu spaghetti
  • woda do ugotowania makaronu
  • sól i olej do wody

Podobne przepisy do Pulpettino spaghettino