Udziec indyka umyc, osuszyc, naciac wzdluz w kilku miejscach i natrzec przyprawami: sola, pieprzem, curry, papryka i czosnkiem. Odstawic w chlodne miejsce na co najmniej pol godziny. Warzywa obrac i umyc. Cebule pokroic w paski, marchewke w prazki, lodyge selera porkoic wzdluz w polksiezyce, ziemniaki pokroic w polkola o grubosci ok 0,5 cm. Pokrojone warzywa wrzucic do miski i dobrze doprawic: pieprzem, sola, curry, vegeta, oregano, bazylia i majerankiem (ja dodaje jeszcze kilka kropel sosu sojowego). Pozwolic, by warzywa odstaly w przyprawach kilkanascie minut. Czosnek kroimy w kosteczke, pora w krazki, wyjmujemy zamrozony groszek – te warzywa wrzucimy do pozostalych warzyw nieco pozniej, pod koniec smazenia.
Rozgrzac olej na petelni i wrzucic udziec, podsmazyc z kazdej strony do zbrazowienia. Gdy miesko pieknie zbrazowieje (uwaga, moze pryskac, radze przykryc patelnie:] ),przekladamy je do formy do zapiekania. Z kolei na rozgrzany olej wrzucamy warzywka,ktore odstawilismy z przyprawami. Smazymy je ok 10 min,(podobnie jak udziec – na wysokim ogniu), czesto mieszajac. 2 minuty przed zakonczeniem smazenia dozucamy czosnek, pora i groszek, mieszamy. Po uplywie czasu smazenia, wszystkie warzywka wrzucamy do wyscielonej folia do zapiekania formy, w ktorej jest indyk. Calosc wkladamy do dobrze rozgrzanego piekarnika i zapiekamy ok 1 – 1,5 godziny w 180-200 stopniach. Zapiekalam 1,5 godziny zmieniajac kilkakrotnie temp z 200 na 180 i odwrotnie, miesko dobrze sie upieklo i bylo wilgotne.