Udziec Jagnięcy w Czerwonym Winie

Reklama

Opis przygotowania

► Udziec jagnięcy oczyszczamy dokładnie z błonek, umyć, włożyć do przygotowanej marynaty i dobrze wymieszać. Męso wraz z marynatą włożyć do naczynia, zamknąć ( przykryć ) szczelnie i wstawić do lodówki na minimum jedną noc.

► Na drugi dzień udziec jagnięcy wyjąć z marynaty, ( marynaty nie wylewać ) osuszyć papierowym ręcznikiem i przyprawić, pieprzem, solą oraz papryką. Następnie włożyć do większej brytfanny i na mocno rozgrzanym tłuszczu krótko podsmażyć, żeby pory w mięsie się zamknęły.

► Udziec jagnięcy przełożyć do żaroodpornego naczynia podlać 2 szklanki marynaty, przykryć folią aluminiową i piec około 4 – 5 godzin w 120C / Termoobieg /. 30 minut przed koncem pieczenia zdjąć folię aluminiową.

Składniki

  • 1 kg. udźca jagnięcego bez kości
  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
  • 1 litr wina czerwonego wytrawnego
  • olej z dodatkiem odrobiny masła
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 5 liści laurowych
  • 7 goździków ( przyprawa )
  • 4 ząbki czosnku ( poćwiartować )
  • 1 cytryna (obrać i pokroić w plastry)
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 cebule ( pokroić w ósemki )
  • szczypta cukru
  • przyprawy: sól / pieprz / papryka

Podobne przepisy do Udziec Jagnięcy w Czerwonym Winie