Udziec z indyka

Reklama

Opis przygotowania

Mięso umyć, wyciągnąć kość, dać do miseczki i posypać przyprawą do kurczaka, czosnkiem w proszku, połową sosu sojowego, odstawić na kilka godzin, potem w środek mięsa ułożyć 2 małe ogóreczki kiszone, dwa kawałki czerwonej papryki, i ser żółty, zwinąć mięso w roladę i spiąć skórkę z obu stron wykałaczkami, dać do naczynia żaroodpornego i natrzeć z wierzchu mięso przyprawami i naciąć skórkę w szachownicę, obok mięsa pokroić drobno paprykę, ogórki i pomarańczowy pomidor oraz czosnek, dodać 2 łyżki oleju do tego, ziele angielskie i liście laurowe. Wstawić do piekarnika, najlepiej piec pod przykryciem. Po godzinie wlać wino i piec jeszcze pół godziny, potem wyjąć z piekarnika, mięso dać na talerz jak ostygnie to je pokroić, a sos gotować jeszcze na wolnym ogniu niech trochę odparuje woda rozpuścić w nim mąkę i zagotować podawać z szyszkami ziemniaczanymi.

Składniki

  • 1 kg udźca indyczego ze skórką, 4 plastry sera żółtego,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 1 papryka czerwona,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 pomidor pomarańczowy,
  • 4 listki laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • przyprawa do kurczaka,
  • czerwona papryka ostra w proszku,
  • czosnek w proszku,
  • pół szklanki wina białego wytrawnego,
  • łyżeczka mąki,

Podobne przepisy do Udziec z indyka