Waniliowy tort urodzinowy

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt pieczemy z podanych składników,przez 40 minut w 200*,w okrągłej tortownicy.Ciasto kroimy na 3 placki,które kolejno dokładnie nasączamy herbatką. W garnczku zagotowujemy 250 ml mleka z cukrem,w pozostałym rozrabiamy budyń i dolewamy,gdy zacznie wrzeć,mieszamy jak zacznie gęstnieć wyłączmy gaz i zdejmujemy z palnika.Odstawiamy do przestudzenia i robimy galaretkę w/g przepisu na opakowaniu,wylewamy w płaskie,szerokie naczynie(ja wykorzystuję do tego przykrywkę od naczynia żaroodpornego),czekamy ,aż się zetnie.Do letniego budyniu wmiksowujemy miękkie masło i robimy pierwsza warstwę kremu, którą przykrywamy plackiem biszkoptowym leciutko dociskając i wstawiamy do lodówki.Masę kremową robimy w/g przepisu na opakowaniu,stężałą galaretkę kroimy w kostkę i dodajemy do 2/3 masy tortowej,mieszamy i robimy kolejną warstwę,po czym przykrywamy plackiem tortowym i znowu wstawiamy do lodówki.Po kwadransie obsmarowujemy całe ciasto pozostałą masą,boki obsypujemy wiórkami kokosowymi,a górę zdobimy zgodnie z własną inwencją twórczą owocami porzeczki. SMACZNEGO

Składniki

  • CIASTO:6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach waniliowy
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • MASA KREMOWA:
  • 1 krem do tortów(waniliowy)
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • DO NASĄCZENIA:
  • 250 ml wody
  • 1 łyż herbaty rozpuszczalnej
  • DO DEKORACJI:
  • owoce czerwonej i czarnej porzeczki
  • wiórki kokosowe

Podobne przepisy do Waniliowy tort urodzinowy