Do garnka wlewamy wodę i solimy, wkładamy umyte jajka. Gotujemy jak woda będzie już wrzeć to wkładamy wymyte ziemniaki i marchewkę. Gotujemy do miękkości ziemniaków (wcześniej można sprawdzić widelcem marchewkę jak będzie miękka to wyjąć i zostawić ziemniaki aż się ugotują). Odcedzamy wodę i odstawiamy warzywa i jajka do wystygnięcia. Ziemniaki, marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę wkładamy do dużego naczynia, dodajemy drobno pokrojone ogórki kiszone. Jabłko myjemy wycinamy środek i kroimy w drobną kostkę i polewamy sokiem z cytryny odstawiamy na ok 10 min. Do warzyw pokrojonych dodajemy pokrojone jajka, odsączone z soku jabłko. Mieszamy, dodajemy sol i pieprz, dokładnie mieszamy. Oliwki odsączyć i pokroić w krążki, dodać do sałatki, groszek odsączyć, dodać do składników i mieszamy (próbujemy czy jest dobrze doprawione) odsączyć kukurydzę i dodać do całości. Mieszamy i dodajemy stopniowo majonez mieszając (ilość majonezu wedle uznania).