Ciasto serowo – orzechowe

Reklama

Opis przygotowania

Placek serowy
Ser dwukrotnie zemleć, masło utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodawać ser i po żółtku na koniec dodać mąkę z proszkiem i pianę z białek delikatnie wymieszać. Piec 45min w temp. 180st

Placek orzechowy
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, orzechy, mąkę, proszek i roztopiony tłuszcz. Piec około 30min w temp 170st

Masa
Budyń ugotować według przepisu, do gorącego wsypać orzechy i zostawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć na puszysty krem masło z cukrem dodając ostudzony budyń.

Placek orzechowy przekroić wzdłuż. Na jednym rozsmarować 1/2 masy, przykryć plackiem serowym i posmarować resztą masy, na wierzch ciasto orzechowe na koniec polać polewą i smacznego!

Składniki

  • placek serowy1000g białego, półtłustego sera
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125g masła
  • 6 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • placek orzechowy
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 mąki ziemniaczanej
  • 200g orzechów (zmielonych)
  • 14 łyżek cukru
  • 125g margaryny
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa budyniowa
  • 375g masła roślinnego
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń karmelowy
  • 100g orzechów(zmielonych)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • polewa
  • 2 czekolady mleczne

Podobne przepisy do Ciasto serowo – orzechowe