Watróbka z sosem

Reklama

Opis przygotowania

Wątróbkę kroimy na zgrabne niezbyt duże kawałki, w garnku topimy masło i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz obtoczone z obu stron w mące kawałki wątróbki, po 3 minutach obracamy na drugą stronę, po 3 minutach zalewamy litrem wody i gotujemy, uzupełniamy braki wody i mieszamy co pewien czas by się nie chwyciło. Dopiero po ok godzinie możemy dodać wszystkie przyprawy (wcześniej wątróbka by była twarda), zabielamy śmietaną zmieszaną z mąka, dodajemy cebule pokrojoną w grube piórka. Jak cebulka będzie miękka i mięso również możemy jeść:)

Składniki

  • 70 dag wątróbki1 łyżka masła
  • 5 łyżek mąki
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • sól
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki maki
  • 1 duża cebula

Podobne przepisy do Watróbka z sosem