Wawelski przekładaniec

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto kruche:
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na pół i wyłożyć nim dna dwu takich samych dużych blaszek. Obydwa ciasta posmarować dżemem a na dżem wyłożyć, cienko rozsmarowując ubitą piankę. Całość piec ok. 25-30 minut w temp. 180 st.C

Biszkopt:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie nadal ubijając dodawać kolejno po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (tej samej wielkości jak ciasto kruche.
Upiec na złoty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku.

Masa budyniowa:
Pół szklanki mleka wymieszać z mąkami i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące się wlać mieszankę mączną i ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z masłem.Masę podzielić na 3 części.

Sposób przełożenia:
Pierwsze ciasto z pianką>>pierwsza część masy>>biszkopt>> druga część masy>>drugie ciasto z pianką>>trzecia część masy>>wierzch posypać startą na grubym tarle czekolada.

Składniki

  • CIASTO KRUCHE:2 szklanki mąki pszennej
  • kostka margaryny
  • nie pełna szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 2 SZKLANKI mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • kostka masła
  • PIANKA:
  • 5 białek
  • 2 łyżki cukru
  • DODATKOWO:
  • słoiczek dżemu truskawkowego
  • mleczna czekolada do dekoracji

Podobne przepisy do Wawelski przekładaniec