Ciasto czekoladowo wiśniowe

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawać kolejno żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao, na końcu dodać olej. Ciasto wylać na dużą blaszkę i upiec w nagrzanym do temp. 180 st.C. około 30 minut.
Ostudzone po upieczeniu ciasto przekroić na dwa blaty.

Krem czekoladowy:
Mleko zagotować z cukrem,zdjąć z ognia,dodać połamaną czekoladę i NUTELLĘ. Dokładnie wymieszać i ostudzić. następnie dokładnie utrzeć z margaryną i wódką.

Przełożenie ciasta:
Pierwsza część biszkoptu>>1 słoiczek dżemu>>1/2 kremu>>drugi biszkopt>>drugi słoiczek dżemu>>pozostała część masy>>wierzch posypać startą czekoladą.

Składniki

  • Biszkopt:6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki krupczatki
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • Krem czekoladowy:
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/5 kostki margaryny
  • 4 łyżki kremu NUTELLA
  • 2 łyżki wódki
  • dodatkowo:
  • 2 słoiczki dżemu wiśniowego
  • gorzka czekolada do dekoracji

Podobne przepisy do Ciasto czekoladowo wiśniowe