Wędliny peklowane gotowane

Reklama

Opis przygotowania

Gotujemy ok. 1 litra wody z przyprawami, solą i saletrą. Po przestudzeniu, zalewamy mięso ułożone w garnku (tak, aby woda je pokryła ). W razie potrzeby dosypujemy soli ( woda powinna być dobrze słona ). Pozostawić mięso w solance około 6 dni w chłodnym miejscu lub w lodówce. Potem wyjąć i związać sznurkiem. Do garnka włożyć mięso, zalać wodą aby je pokryła, wrzucić te same przyprawy+ łyżeczkę wegety i gotować ok. 1 godz, 20 min przy bardzo powolnym wrzeniu wody i wystudzić w wywarze

Składniki

  • 0,5 kg mięsa od szynki 0,5 kg karkówki
  • 0,5 kg boczku
  • 0,5 kg łopatki
  • szczyptę saletry spożywczej
  • 10 dag soli
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Podobne przepisy do Wędliny peklowane gotowane