Węgierska jesień,czyli gulasz z makaronem pierożki

Reklama

Opis przygotowania

Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy. Mięso i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy wodą. Całość przyprawiamy i dorzucamy liść laurowy. Mięso należy dusić na wolnym ogniu do miękkości. W połowie duszenia dodajemy pokrojone warzywa, a pod koniec kapustę. Na talerz wykładamy podgrzany makaron i polewamy gulaszem.

Składniki

  • - Międzybrodzki Makaron typu pierożek - 1 paczka- łopatka wieprzowa - 500g
  • - cebula - 2 średnie sztuki
  • - marchewka - 1 średnia sztuka
  • - pietruszka -1 mała
  • - seler – 1/4 małej sztuki
  • - kapusta świeża - 1/8 małej sztuki
  • - sól, pieprz do smaku
  • - liść laurowy - 2 szt.
  • - ziele angielskie - 6-8 szt.
  • - olej - 3 łyżki
  • - mąka- ok. 2 łyżki
  • - woda - ok. 1 litr

Podobne przepisy do Węgierska jesień,czyli gulasz z makaronem pierożki