Wieniec Wielkanocny

Reklama

Opis przygotowania

Drożdże rozpuścić w śmietanie, dodać przesianą mąkę, cukier, sól, żółtka oraz stopione masło. Wyrobić gładkie i lśniące ciasto,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części z które delikatnie rozciągnąć na wałeczki i spleść je razem ,ciasto przełożyć do okrągłej formy z kominkiem ,posmarować śmietanką i ewentualnie posypać makiem .Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia .
Ciasto piec do 30 min w temp 180-190st

Składniki

  • 1/2 kg mąki tortowej 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany słodkiej
  • 5 dag masła stopionego
  • 1 szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 3 dag drożdży
  • Dodatkowo:
  • śmietana słodka do posmarowania ciasta około 2 łyżki

Podobne przepisy do Wieniec Wielkanocny