Wisienka

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać, dodać żółtka – ubijać, na koniec dodać mąkę i proszek oraz kakao. Podzielić ciasto na dwie części, wlać ciasto na dużą blachę i upiec.

Jeden biszkopt dać do foremki na niego wlać piankę przygotowaną z szklanki mleka. Mleko ubijać aż zwiększy swoją objętość wtedy wlać do niego zimna płynną galaretkę gruszkową rozpuszczona w 0,5 szklanki wody, gdy pianka zastygnie zalać to wiśniami z galaretką, których galaretka jest rozpuszczona na szklance syropu wiśniowego i 2,5 szklanki wody, wstawić do lodówki niech zastygnie. Przygotować piankę z mleka tak samo jak poprzednią z galaretką gruszkową i zalać wiśnie położyć na wierzch drugi biszkopt i polać go czekoladą rozpuszczoną na 2 łyżkach mleka i udekorować.

Składniki

  • Biszkopt:10 jajek,
  • 8 łyżek mąki,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 12 łyżek cukru,
  • mleko zagęszczone niesłodzone, 0,5 l
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 galaretki gruszkowe,
  • 1 szklanka wody,
  • wiśnie bez pestek, 2 słoiki
  • syrop z wiśni,
  • 2 galaretki wiśniowe,
  • polewa : 1 czekolada i 2 łyżki mleka,

Podobne przepisy do Wisienka