Z czekoladą

Reklama

Opis przygotowania

W misce utrzeć żółtka do białości, dodać sok z cytryny i otartą skórkę, rum oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę dokładnie wymieszać z rozpuszczonym masłem i kakao. Wysmarować okrągłą foremkę masłem i wysypać tartą bułką. Wylać na formę ciasto na tort piaskowy i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 40 minut w temp 180 C
Po ostudzeniu przekroić tort na dwie części i przełożyć dżemem. Przygotowanie polewy: W małym rondelku białka utrzeć do białości z przesianym cukrem pudrem. Potem dodajemy cukier waniliowy, kakao (wcześniej rozmieszane w małym rondelku z wodą i zagotowane). Wszystkie składniki na polewę dobrze wymieszać i zagotować na małym ogniu na 3 minuty, po czym oblać tort piaskowy

Składniki

  • ciasto:.20 dag masła
  • 50 dag mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 20 dag cukru pudru
  • 3 jaja
  • 2 łyżki soku i jedna skórka cytryny
  • łyżka rumu
  • pół paczki proszku do pieczenia
  • 20 dag cukru do pieczenia
  • 20 dag tartej bułki
  • 20 dag masła
  • 20 dag dżemu truskawkowego
  • polewa:
  • 20 dag cukru pudru
  • 3 dag kakao Wawel
  • 2 białka
  • paczka cukru waniliowego
  • 6 łyżek wody

Podobne przepisy do Z czekoladą