Zapiekanka grzybowo-ziemniaczana

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić lekko, obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać gałkę muszkatołową, sól i obydwie mąki i dobrze wymieszać. Wbić 2 żółtka i zamieszać razem.
Cebulę posiekać i smażyć na połowie masła z grzybami, aż woda z grzybów odparuje. Doprawić pieprzem ziołowym, rozmarynem, keczupem, sosem sojowym i solą. Na koniec dodać 2 surowe białka i usmażyć.
Naczynie żaroodporne posmarować cienko tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć większą część ziemniaków, rozsmarować i wyłożyć grzyby. Przykryć mniejszą częścią ziemniaków.Oprószyć przyprawą do frytek i ziemniaków.
Na wierzchu rozłożyć wiórki zimnego masła, posypać startym żółtym serem i zapiekać ok.30 minut w 180 stopniach. Udekorować natką pietruszki. Podawać np. z sosem grzybowym lub keczupem.

Składniki

  • 15 średniej wielkości ziemniaków1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • ok. 0,5 litra mrożonych podgrzybków (odgotowanych przed zamrożeniem)
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 20 dag żółtego sera gouda
  • 3 łyżeczki keczupu pikantnego Kotlin
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz ziołowy
  • 2 łyżki przyprawy do ziemniaków i frytek
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 10 dag masła prawdziwego
  • garść bułki tartej do posypania naczynia żaroodpornego

Podobne przepisy do Zapiekanka grzybowo-ziemniaczana