Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i cukinią

Reklama

Opis przygotowania

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Jeżeli używamy świeżych pomidorów, należy je sparzyć, obrać ze skórki, powycinać stwardniałe części i dość drobno pokroić. Bakłażana i cukinie umyć, osuszyć, nie obierać ze skórki. Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Bakłażana i cukinie pokroić w cieniutkie plastry, oprószyć sola i odstawić na ok. 10 minut, po czym dobrze spłukać i osuszyć. Bakłażana i cukinie pokroić na mniejsze części, ale zostawić kilka większych kawałków, by wyłożyć nimi wierzch zapiekanki. Cebule zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać koncentrat pomidorowy i chwile podsmażyć. Cukinie i bakłażana lekko podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu z dodatkiem soli i papryki. Makaron wymieszać z: drobno pokrojonymi warzywami, podsmażoną cebula, połową starkowanego, żółtego sera, pomidorami, doprawić przyprawami do smaku. Jaja rozkłócić, wymieszać z pozostałym serem, jogurtem (lub śmietaną), doprawić. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem i ułożyć mieszankę makaronową. Na wierzch położyć pokrojona cukinie z bakłażanem, oprószyć delikatnie sola, ograno i bazylia, po czym zalać wszystko jogurtem (śmietaną) z jajami i serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 30-40 minut w 200 stopniach. To danie zrobiłam w piątek. Zapiekanka będzie smaczniejsza i pożywniejsza, jeśli podczas podsmażania cebuli, dodamy drobno pokrojone mięso np.: parówki, kiełbaski, boczek lub piersi kurczaka. Podczas pieczenia, wierzch zapiekanki można dodatkowo posypać startym, żółtym serem.

Składniki

  • ok 400g makaronu typu rurki (penne),pól wiekszego, ale twardego baklazana,
  • 2 cukinie (odmiania o malych, bezpestkowych warzywach),
  • ok 300g starkowanego sera zóltego,
  • 2 puszki z pokrojonymi pomidorami (2 x 400g), lub 600g swiezych, slodkich,
  • 1 duza cebula,
  • ok 3 lyzki stolowe przecieru pomidorowego,
  • 250ml jogurtu naturalnego lub smietany (może być slodka),
  • 3 jaja,
  • tluszcz do smazenia i wysmarowania formy,
  • sól, pieprz, papryka, kilka kropel sosu sojowego, maggie lub kucharek (można pominąć),
  • bazylia, oregano

Podobne przepisy do Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i cukinią