Zapiekanka makaronowa z cukinią

Reklama

Opis przygotowania

Makaron ugotować al dente i odcedzić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mięso smażyć na łyżce oleju, dodając rozkruszone mini kosteczki ostre papryczki i smażona cebulka. Przecisnąć czosnek przez praskę, wsypać pieprz ziołowy i przyprawę do mięsa mielonego, smażyć, aż mięso będzie miękkie .Zdjąć z patelni łyżką cedzakową, aby tłuszcz pozostał na patelni. Cukinie pokroić w 1 cm kostkę i wrzucić na patelnię, rozkruszyć mini kosteczki oregano i pietruszki, wsypać ziarenka smaku. Dusić kilka minut, po czym wrzucić obrane ze skórki i pokrojone pomidory i dalej podgrzewać, aż sos straci posmak surowizny i część soku odparuje. Gdy sos ładnie zgęstnieje odstawić. Wysmarować duże naczynie żaroodporne tłuszczem .Wsypać na dno 1/3 ugotowanego makaronu i posypać1/3 żółtego sera .Rozłożyć na to równomiernie połowę mięsa mielonego i połowę cukinii. Nabierać ją łyżką cedzakową,aby sos pozostał na patelni. Kolejna warstwa to 1/3 makaronu i na nią dać resztę mięsa mielonego i znów makaron posypany 1/3 żółtego sera.

Na wierzchu rozkładamy pozostałą cukinię i polewamy sosem powstałym w trakcie jej smażenia. Rozrzucamy resztę sera i posypujemy gałką muszkatołową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i zapiekamy przez ok. 30 minut.

Składniki

  • 35 dag surowego makaronu kolanka z falbanką np Lubella 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 średnie cukinie,po ok.25 cm długości
  • 2 duże,dojrzałe,mięsiste pomidory, np. malinówki 40 dag żółtego sera np.gouda
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mini kosteczka Knorr smażona cebulka
  • 2 mini kosteczki Knorr oregano
  • 1 mini kosteczka Knorr pietruszka
  • 1 mini kosteczka Knorr ostre papryczki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 małe łyżeczki ziarenek smaku Winiary, ew.Vegety 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżka oleju

Podobne przepisy do Zapiekanka makaronowa z cukinią