Makaron ugotować al dente i odcedzić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mięso smażyć na łyżce oleju, dodając rozkruszone mini kosteczki ostre papryczki i smażona cebulka. Przecisnąć czosnek przez praskę, wsypać pieprz ziołowy i przyprawę do mięsa mielonego, smażyć, aż mięso będzie miękkie .Zdjąć z patelni łyżką cedzakową, aby tłuszcz pozostał na patelni. Cukinie pokroić w 1 cm kostkę i wrzucić na patelnię, rozkruszyć mini kosteczki oregano i pietruszki, wsypać ziarenka smaku. Dusić kilka minut, po czym wrzucić obrane ze skórki i pokrojone pomidory i dalej podgrzewać, aż sos straci posmak surowizny i część soku odparuje. Gdy sos ładnie zgęstnieje odstawić. Wysmarować duże naczynie żaroodporne tłuszczem .Wsypać na dno 1/3 ugotowanego makaronu i posypać1/3 żółtego sera .Rozłożyć na to równomiernie połowę mięsa mielonego i połowę cukinii. Nabierać ją łyżką cedzakową,aby sos pozostał na patelni. Kolejna warstwa to 1/3 makaronu i na nią dać resztę mięsa mielonego i znów makaron posypany 1/3 żółtego sera.
Na wierzchu rozkładamy pozostałą cukinię i polewamy sosem powstałym w trakcie jej smażenia. Rozrzucamy resztę sera i posypujemy gałką muszkatołową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i zapiekamy przez ok. 30 minut.