Zapiekanka makaronowo-grzybowo-kurczakowa

Reklama

Opis przygotowania

Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć na niej obrane pieczarki. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Następnie podsmażyć pokrojonego w grubą kostkę kurczaka. W trakcie smażenia posypać go przyprawami i przemieszać. Dodać do pieczarek. Podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, posypać solą, pieprzem do smaku. Dorzucić do mięsa i pieczarek. W osolonej wodzie z dodatkiem oleju ugotować makaron. Wrzucić do naczynia z pozostałymi składnikami.

Sos: w litrze wrzątku rozpuścić dwie kostki grzybowe. Dodać pokruszone suszone grzyby. Zabielić i zagęścić śmietaną z dodatkiem mąki.

Wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym porządnie ze sobą zmieszać. Zalać sosem i ponownie zamieszać. Wstawić do rozgrzanego do 200’C piekarnika na 10 minut. Na koniec przykryć całość żółtym serem. Podawać kiedy ser się rozpuści i zrumieni.

Składniki

  • 60-70 dag piersi z kurczaka0,5 kg pieczarek
  • 3 średnie cebule
  • 250 g makaronu np. penne
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki papryki w proszku
  • 1 łyżeczka curry
  • sół, pieprz
  • ser żółty
  • masło
  • olej
  • 1L bulionu grzybowego
  • 3 grzyby suszone
  • 300 ml śmietany 18%
  • łyżka mąki

Podobne przepisy do Zapiekanka makaronowo-grzybowo-kurczakowa