Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć na niej obrane pieczarki. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Następnie podsmażyć pokrojonego w grubą kostkę kurczaka. W trakcie smażenia posypać go przyprawami i przemieszać. Dodać do pieczarek. Podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, posypać solą, pieprzem do smaku. Dorzucić do mięsa i pieczarek. W osolonej wodzie z dodatkiem oleju ugotować makaron. Wrzucić do naczynia z pozostałymi składnikami.
Sos: w litrze wrzątku rozpuścić dwie kostki grzybowe. Dodać pokruszone suszone grzyby. Zabielić i zagęścić śmietaną z dodatkiem mąki.
Wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym porządnie ze sobą zmieszać. Zalać sosem i ponownie zamieszać. Wstawić do rozgrzanego do 200’C piekarnika na 10 minut. Na koniec przykryć całość żółtym serem. Podawać kiedy ser się rozpuści i zrumieni.