Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Ostudzić i obrać.
Brukselkę opłukać, ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
Ryby opłukać, osuszyć. Pokroić na kawałki. Panierować tylko w mące i smażyć z obu stron. Lekko posolić.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą.
Ziemniaki pokroić w plastry, rozłożyć połowę na dnie naczynia.
Na nich rozłożyć kawałki ryby i brukselkę.
Śmietanę wymieszać dobrze z koncentratem pomidorowym.Połowę wylać na wierzch ułożonej dotąd warstwy. Posypać połową wszystkich przypraw.
Ułożyć na tym następną warstwę ziemniaków, polać resztą sosu i posypać resztą przypraw.
Zapiekać w temp. 200 stopni, aż ziemniaki się zaczną ładnie rumienić. Min. 20 minut.
Gotową zapiekankę obficie posypać zieleniną.