Zapiekanka z ryżem i grzybami

Reklama

Opis przygotowania

Ugotowany ryż przełożyć do większej salaterki. Masło rozgrzać w rondlu, dodać pokrojonego pora, cebulę, startą marchewkę na tarce jarzynowej, na dużych oczkach. Wszystko podsmażać 10 min, po tym czasie dodać pokrojone drobno grzyby, dusić 15 min na małym ogniu. Gotowe grzyby z warzywami wymieszać z ryżem, dodać sól i pieprz oraz 2 całe jajka. Wszystko dokładnie wymieszać. Naczynie do zapiekania wysmarować lekko tłuszczem. Przełożyć ryż z warzywami, dokładnie uklepać. Śmietanę wymieszać z serem i pozostałymi dwoma jajkami, wylać na wierzch zapiekanki . Dokładnie rozprowadzić łyżką. Piec w 200 st C około 25- 30 min.

Składniki

  • 3 szklanki ugotowanego ryżu2 szklanki pokrojonych grzybów (mogą być pieczarki)
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do posmarowania foremki szklanka

Podobne przepisy do Zapiekanka z ryżem i grzybami