Zapiekanka ziemniaczana

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki posolić, ugotować, odcedzić. Następnie połowę wsypać na spód opiekacza, lub rondelka, potem kolejno dodajemy kiełbasę wiejską pokrojoną drobno, oraz boczek rozsypujemy po całości. Na wędlinę dajemy paprykę pokrojoną w kosteczką, na paprykę jajka również pokrojone w kosteczkę. Posypujemy delikatnie solą oraz pieprzem, na jaka dajemy resztę ziemniaków polewamy śmietaną rozmieszaną. Na wierzch dajemy ser żółty tarty na tarce o małych oczkach. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15-20 minut aż ser się roztopi.

Składniki

  • 1,5 kg. ziemniaków30 dag. kiełbasy wiejskiej
  • 30 dag. boczku wędzonego
  • 1 papryka czerwona
  • 4 jajka
  • 30 dag. ser żółty
  • 250 ml. śmietany kwaśnej
  • sól
  • pieprz

Podobne przepisy do Zapiekanka ziemniaczana