Zapiekanka ziemniaczana

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki zetrzeć na tartce jak na placki ziemniaczane do masy ziemniaczanej dodać ugotowana kaszę, jajko, mąkę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną wykładamy do wysmarowanego naczynia do zapiekanek. Mięso mielone mieszamy z cebulą pokrojoną w kostkę i podsmażoną na margarynie oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem, można też użyć przyprawy do mięsa mielonego. Mięso wykładamy na ziemniaki, całość posypujemy przyprawą do zapiekanek. Pieczemy w 200 st około 30 min pod koniec pieczenia układamy na wierzchu zapiekanki plastry żółtego sera(ser ma się tylko rozpuścić), czas pieczenia zależy od wielkości naczynia w którym robimy zapiekankę. Ja podałam z surówka z kiszonej kapusty i sosem grzybowym.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej gotowanej
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka margaryny
  • 5-6 plastrów sera zółtego
  • przyprawa do zapiekanek
  • sól
  • pieprz

Podobne przepisy do Zapiekanka ziemniaczana