Żeberka na grill inaczej

Reklama

Opis przygotowania

Dzień przed grillowaniem myjemy mięso, porcjujemy. Przyprawy mieszamy razem, obficie posypujemy wszystkie kawałki i wcieramy. Odstawiamy do lodówki na noc, ew. kilka godzin. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy ok. 50 minut. Taki półprodukt grillujemy z obydwu stron, aż się ładnie podpiecze i nabierze aromatu . Możemy podać z pieczywem, bądź z ziemniakami jako obiad. Mięso można upiec dzień wcześniej a grillować następnego dnia. Zaoszczędzimy dużo czasu przy grillu i będziemy pewni, że mięso dopiecze się w środku a nie spiecze z zewnątrz.

Składniki

  • 1,5 kg mięsnych żeberek wieprzowych1 łyżka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki mielonej czerwonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
  • 1 płaska łyżka soli

Podobne przepisy do Żeberka na grill inaczej