Muffinki truskawkowo-bananowe

Reklama

Opis przygotowania

Truskawki opłukać, osuszyć, pokroić w małą kosteczkę. Banana obrać pokroić w nieduże ćwierć plasterki, skropić sokiem z cytryny. Jajka, jogurt naturalny, cukier i olej wymieszać drewnianą pałką. Dodać rozdrobnione owoce i jeszcze raz wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wmieszać. Do formy do muffinek, wyłożonej papilotkami nakładać po ok. 2 czubate łyżki ciasta. Piec 25 minut w 180 stopniach (termoobieg). Można polukrować, ale moja rodzina woli takie bez dodatków. Są wilgotne i smaczne.Można je zamrażać. Wystarczy później włożyć je do gorącego piekarnika i są jak świeże.

Składniki

  • 5 dużych truskawek1 nieduży banan
  • sok z 1/3 cytryny
  • 2 szklanki mąki
  • 25 dag jogurtu naturalnego bez cukru
  • 4/5 szklanki cukru (o pojemności 250 ml)
  • 150 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Podobne przepisy do Muffinki truskawkowo-bananowe