Żeberka obsypujemy majerankiem, posiekanym, utartym z solą czosnkiem, kminkiem, cząbrem, pieprzem i ostrą papryką. Pozostawiamy na co najmniej 2 godziny.
Następnie obtaczamy żeberka w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Kiszoną kapustę szatkujemy.
Żeberka w kapuście przygotowuje się na dwa sposoby. Można układać w brytfance lub naczyniu żaroodpornym warstwami żeberka i kapustę, tak żeby kapusta stanowiła ostatnią warstwę. Dodajemy pomiędzy warstwy cebulę obraną i pokrojoną w plastry, a następnie liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Dolewamy trochę wody i dusimy w piekarniku w temp. 200ºC przez godzinę.
Drugi sposób polega na tym, ż kapustę gotujemy z przyprawami i w trakcie gotowania dodajemy żeberka nie obtoczone w mące. Na koniec przygotowujemy zasmażkę z mąki, do której dodajemy usmażoną cebulę Wszystko wlewamy do żeberek i mieszam
Można też przyrządzić w ten sam sposób żeberka z główką białej kapusty, radzę wówczas dodać 2-3 kwaśne jabłka.