Żeberka w kapuście wg Kuronia

Reklama

Opis przygotowania

Żeberka obsypujemy majerankiem, posiekanym, utartym z solą czosnkiem, kminkiem, cząbrem, pieprzem i ostrą papryką. Pozostawiamy na co najmniej 2 godziny.
Następnie obtaczamy żeberka w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Kiszoną kapustę szatkujemy.

Żeberka w kapuście przygotowuje się na dwa sposoby. Można układać w brytfance lub naczyniu żaroodpornym warstwami żeberka i kapustę, tak żeby kapusta stanowiła ostatnią warstwę. Dodajemy pomiędzy warstwy cebulę obraną i pokrojoną w plastry, a następnie liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Dolewamy trochę wody i dusimy w piekarniku w temp. 200ºC przez godzinę.

Drugi sposób polega na tym, ż kapustę gotujemy z przyprawami i w trakcie gotowania dodajemy żeberka nie obtoczone w mące. Na koniec przygotowujemy zasmażkę z mąki, do której dodajemy usmażoną cebulę Wszystko wlewamy do żeberek i mieszam

Można też przyrządzić w ten sam sposób żeberka z główką białej kapusty, radzę wówczas dodać 2-3 kwaśne jabłka.

Składniki

  • 1 kg żeberek 1 kg kiszonej kapusty
  • po 1 łyżeczce: majeranku, kminku, cząbru /u mnie zioła prowansalskie/
  • liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
  • pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • kilka ząbków czosnku, 2-3 cebule
  • 2 łyżki tłuszczu, 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Podobne przepisy do Żeberka w kapuście wg Kuronia