Żeberka w sosie paprykowo-pomidorowym

Reklama

Opis przygotowania

Wieczorem: Zeberka umyc,pokroic.Natrzec przyprawani,dodac ocet balsamiczny oraz sos sojowy,obrane z lupinek zabki czosnku,listki laurowe oraz ziele angielskie i gozdziki.Wstawic szczelnie przykryte do lodowki na cala noc.Dnia nastepnego:Zeberka wstawic do piekarnika,piec przez ok 1 godzine.Wylozyc do szerokiego naczynia,dodac pokrojona w paski papryke,dusic razem z sosem do czasu az papyka zmieknie,nastepnie podlac w razie koniecznosci woda,dodac koncentrat pomidorowy i dusic na malym ogniu do czasu az zeberka beda calkowicie miekkie.Sos doprawic jeszcze w razie koniecznosci.Na samym koncu dodac zielenine.Smacznego:)

Składniki

  • Zeberka(tyle ile potrzebujemy na obiad)4-5 lyzek ciemnego,winnego octu balsamicznego
  • 2 lyzki sosu sojowego
  • 5 zabkow czosnku
  • 2 liscie laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 gozdziki
  • oregano,tymianek,czerwona ostra papryka w proszku,ziola pronwansalskie,bazylia suszona,sol,pieprz,vegeta
  • 1 czewona papyka
  • 2-3 lyzki koncentratu pomidorowego
  • swieza natka pietruszki lub kolendra

Podobne przepisy do Żeberka w sosie paprykowo-pomidorowym