Zebra ze śliwkami

Reklama

Opis przygotowania

Naszykowałam formę 25×35 cm, wysmarowałam ją cienko masłem i wysypałam tartą bułką.
Śliwki opłukałam a po osączeniu poprzecinałam wzdłuż na pół i usunęłam pestki.
Mąkę przesiałam z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania cienkim strumieniem wlałam olej. Następnie dodałam aromat i stopniowo dosypywałam mąkę. Na koniec dolałam wodę mineralną i wymieszałam ciasto. Podzieliłam je na 2 m/w równe części – do jednej dosypałam przesiane kakao a do drugiej taką samą ilość mąki – obie części dokładnie wymieszałam żeby nie było grudek. Ciasto wylewałam na blaszkę przy pomocy chochelki – na zmianę, raz jasne raz ciemne i w trzy miejsca formy – nie musi być równo bo ciasto samo się rozpłynie. Gdy obie masy były już w formie na wierzchu ułożyłam, jedna przy drugiej, śliwki – brzuszkami do dołu. Wstawiłam ciasto do gorącego piekarnika i piekłam ok. 1 godz. w temp. 180 st. C a przed wyjęciem dla pewności sprawdziłam patyczkiem czy jest już opieczone. Gdy nieco ostygło polałam lukrem utartym z kilku łyżek cukru pudru rozmieszanego z sokiem z jednej cytryny i 2 łyżkami syropu malinowego.

Składniki

  • 3 szkl mąki luksusowej,1/3 łyżeczki soli,,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,,
  • 5 jajek,
  • 1 szkl. cukru,
  • 1 szkl. oleju słonecznikowego,,
  • ok. 1/2 szkl wody mineralnej gazowanej,
  • 1/2 łyżeczki aromatu rumowego,
  • dodatkowo: 4 łyżki kakao naturalnego Wawel + tyle samo mąki,
  • do formy: masło i bułka tarta,
  • 2-3/4 do obłożenia: kg śliwek,
  • lukier

Podobne przepisy do Zebra ze śliwkami