Zielone śledzie w octowej zalewie

Reklama

Opis przygotowania

Zalewa:
Wodę zagotować z cukrem i 1/2 łyżki soli ,pieprzem dodać pokrojoną w piórka cebulę i gotować do zmięknięcia cebuli na koniec wlać ocet i ostudzić .
Śledzie umyć , osuszyć ,posypać resztą soli i pieprzem ,dokładnie obtoczyć w mące , usmażyć na złoty kolor.Śledzie ułożyć w naczyniu z pokrywką,ostudzić i zalać zimną zalewą ,przykryć i odstawić do lodówki na minimum 3 dni .

Składniki

  • 1/2 kg zielonych śledzi700 ml wody
  • 1/2 szklanki octu 10 %
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • mąka
  • 2 cebule
  • do smażenia olej
  • 1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach

Podobne przepisy do Zielone śledzie w octowej zalewie