Ziemniaki pieczone

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki umyć, obrać cienko ze skórki, jeśli mamy większe sztuki to przekrawamy je na połówki, obgotowujemy 5 min. Osączone dokładnie studzimy, ale nie całkiem. Następnie posypujemy je solą i ziołami oraz skrapiamy olejem, mieszamy dokładnie aby wszystkie były pokryte cienką warstwą tłuszczu i przypraw. Ziemniaki przekładamy na blaszkę i pieczemy ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. W trakcie pieczenia można je kilka razy obracać aby ładnie się zrumieniły ze wszystkich stron.

Składniki

  • 1-1,5 kg niedużych ziemniaków4 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka czosnku suszonego granulowanego
  • 2 łyżeczki soli

Podobne przepisy do Ziemniaki pieczone