Zimowa zupa z kiszonej kapusty

Reklama

Opis przygotowania

Do dużego garnka wlać około 1.5 litra wody dodać do niej por, pietruszkę, marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pokrojone w paseczki grzyby wcześniej umyte i troszkę namoczone w gorącej wodzie, aby zmiękły i dały się pokroić (wodę z moczenia grzybów można też dodać do zupy).

Do garnka dorzucić ziele angielskie i liść laurowy, następnie wszystko gotować do miękkości marchewki, kapustę spróbować i jak jest dosyć kwaśna opłukać, aby nie była za kwaśna i po opłukaniu dodać do wywaru.Boczek pokroić w kosteczkę i zrumienić razem z pokrojoną w kostkę cebulką po podsmażeniu połowę boczku dodać do kapusty i wszystko gotować do miękkości pod koniec dodać kiełbasę pokrojoną w grube plastry i wszystko doprawić do smaku, zupę ewentualnie można zagęścić zupę zasmażką.

Osobno ugotować ziemniaki i po odcedzeniu utłuc z resztą boczku. Zupę podawać gorącą z osobno podanymi ziemniaczkami.

Składniki

  • 1 marchew 1/2 pietruszki
  • kawałeczek (10cm) pora
  • 3 kapelusze suszonych grzybów
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 cebuli
  • 20 dag boczki
  • 2 pętka wędzonej kiełbasy
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • przyprawy
  • Dodatkowo:
  • 1 kg ziemniaków

Podobne przepisy do Zimowa zupa z kiszonej kapusty