Do dużego garnka wlać około 1.5 litra wody dodać do niej por, pietruszkę, marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pokrojone w paseczki grzyby wcześniej umyte i troszkę namoczone w gorącej wodzie, aby zmiękły i dały się pokroić (wodę z moczenia grzybów można też dodać do zupy).
Do garnka dorzucić ziele angielskie i liść laurowy, następnie wszystko gotować do miękkości marchewki, kapustę spróbować i jak jest dosyć kwaśna opłukać, aby nie była za kwaśna i po opłukaniu dodać do wywaru.Boczek pokroić w kosteczkę i zrumienić razem z pokrojoną w kostkę cebulką po podsmażeniu połowę boczku dodać do kapusty i wszystko gotować do miękkości pod koniec dodać kiełbasę pokrojoną w grube plastry i wszystko doprawić do smaku, zupę ewentualnie można zagęścić zupę zasmażką.
Osobno ugotować ziemniaki i po odcedzeniu utłuc z resztą boczku. Zupę podawać gorącą z osobno podanymi ziemniaczkami.