Zimowe placki

Reklama

Opis przygotowania

Grzyby oczyścić i opłukać, duże kapelusze pokroić, małe zostawić w całości. Warzywa obrać. Natkę posiekać. Ziemniaki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki, do tego zetrzeć 1 cebulę, wymieszać dodając jajo, mąkę, pół łyżeczki soli i pieprzu. Smażyć na rozgrzanym oleju [małe placki albo takie na całą patelnię]na złoty kolor. W rondelku rozgrzać masło, zeszklić posiekaną druga cebulkę, dodać startą na jarzynowej tarce marchewkę i posiekanego selera. Dodać grzyby, dusić 10-15 min. doprawić solą, pieprzem, dodać jogurt. Sosem polewać gorące placki, posypać natką pietruszki. Doskonałe z dodatkiem ogórka konserwowego. Bardzo mi smakują zimówki, są takie delikatne i słodkawe, mniam!

Składniki

  • 6-8 dużych ziemniaków 2 duże cebule
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki
  • 0,5 kg kapeluszy zimówki aksamitnotrzonowej
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
  • do smaku sól i pieprz mielony
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia placków

Podobne przepisy do Zimowe placki